הדבורים כרוב החרקים מתפתחות במסגרת "גלגול חיים", כלומר מביצה בוקע זחל ולכשיתפתח דיו יתגלם, ומהגולם בוקע חרק בוגר.
במהלך התפתחותה הרימה (זחל)  מכפילה גודלה באלפי אחוזים תוך זמן קצר יחסית (כשבועיים), כל זאת הודות לתפריטה העשיר. לאחר שלושה ימים ראשונים בהם ניזונה הרימה ממזון מלכות שהינו מעין קולוסטרום, מהווה הפולן מרכיב מרכזי בתפריטה.
הדבורים מנהלות מע' יחסים סמביוטית עם הצמחים, הצמח מעניק לחרק הצמחוני את כל מרכיבי תזונתו (צוף ופולן) ואילו הדבורה כגמול מסייעת בהפרייתו. הצוף הריחני מעובד ע"י הדבורים לדבש ומספק אנרגיה, ויטמינים ומינרלים. הדבש מהווה את עיקר תזונתן של הדבורים הבוגרות, אלו כמעט ואינן גדלות לאחר פקיעתן מהגולם וזקוקות לשאר אבות המזון במשורה. לעומתן הרימות צרכניות גדולות של חלבונים, שומנים ופחמימות. לשם כך מלקטות הדבורים את הפולן העשיר. מרגע שעברה הרימה למזון מוצק היא מואבסת באבקת פרחים המהווה מרכיב זכרי במע' רביית הצמחים. במע' סמביוטית זו מקריב הצמח אחוז גבוה מכמות הפולן המיוצר באבקנים, ולו רק בכדי שחלקם יועברו לפרחים השכנים ע"י הדבורים במעופן ויפרו את אברי המין הנקביים.
אבקת הפרחים נדבקת לשערותיה של הדבורה ובתנועת סירוק תוך שילוב צוף והפרשות קיבה (מעין רוק) היא מלכדת את הפולן לגרגיר. הגרגרים נצמדים לשקעים שעירים ברגלה האחורית הנקראים טנאים. בהגיעה לכוורת פורקת העמלה את מטענה והוא מועבר לאגירה. הפולן נדחס ומעורבב עם דבש בתוך התאים המשושים כדי להעשירו בסוכרים ואנזימים. הדבש מהווה מרכיב חיוני לשימורו ורעננותו של הפולן בתוך הכוורת. הדבש בחומציותו,  ריכוז הסוכרים, האנזימים ומרכיבים נוספים מתסיס את הפולן בתא והופכו לתערובת הנקראת ריפתה. הריפתה עמידה בעשרות מונים מהפולן הגולמי המהווה פונדקאי לנבגי פטריות ועובשים.
הדבורים המלקטות פולן דבקות בפרח מסוג אחד (מונופלורי), כנראה שאיסוף חד-גוני זה נובע ממבנהו המולקולרי ומטענו החשמלי המשתנה בין הצמחים ומקל על מלאכת צמידת הגרגיר.  

הרכב הפולן

מבנהו הפזיולוגי והרכבו הכימי של הפולן שונה מצמח לצמח. חלקם בנויים במבנה צפוף, חלקם אוורירי ומשקלם הסגולי משתנה. במיקרוסקופ אבקת הפרחים נראית כשונית אלמוגים במלוא הדרה וגווניה. כל צמח מייצר פולן שונה במרכיביו ולעיתים מכיל מינונים שונים מאותו מרכיב. הצבעים הנראים לעיננו מעידים על פיגמנטים שונים. הפורפרינים מעניקים גוון ירוק, הקרוטנואידים ופלבונואידים משתקפים בגוונים צהובים, אדומים וסגולים. לצבענים תפקיד חשוב כנוגדי חימצון ומעידים על הימצאות וויטמינים ומינרלים שונים.

הרכבו של הפולן שיפורט בהמשך מהווה ממוצע בין הסוגים השונים.
חלבונים- הפולן עשיר בתרכובות חלבוניות וחומצות אמינו והן מהוות את עיקר מרכיבו (בין 22-40%). הפולן מכיל את כל 22 חומצות האמינו כולל את 8 חומצות האמינו החיוניות שאין ביכולתנו לפרק מתרכובות פפטידיות מורכבות ועלינו לצרוך אותן ממזון בצורתן הבסיסית. חומצות אמינו אלו (איזולויצין, לויצין, ליזין, מתיונין, פנילאלנין, טריונין, טריפטופן, ולין) מצויות בפולן בכמויות נדיבות פי כמה וכמה לעומת מזונות אחרים העשירים בחלבון כדוגמת בשר, ביצים וגבינה. לחומצות האמינו שבפולן תפקיד משמעותי בבניה ותחזוקת הגוף.
חומצות האמינו איזולויצין, ולין וטריונין חיוניות לבניית רקמת שריר כולל השרירים החלקים מהם בנויים האיברים הפנימיים והבלוטות האנדוקריניות. חומצת האמינו היסטידין שבפולן חיונית לבניית המיאלין שבתאי העצב, לבניית כדוריות דם אדומות ולבנות. כמו כן, מסייעת בסילוק עודפי מתכות כדוגמת ברזל ובכך מונעת "רדיקלים חופשיים". להיסטידין קשר לעונג מיני,מסייע לטיפול באריתריטיס (דלקת מפרקים) ומחלות עצבים.

סוכרים- מהווים בין רבע לשליש בפולן. מקור הסוכרים בצוף שהדבורים מוסיפות לאבקת הפרחים כדי להצמידו לגרגיר.

לפידים- תרכובות שומניות המהוות בין 4.5-6% ממרכיב הפולן. לרוב עוטפות את גרגרי הפולן ואינן מתעכלות בגוף האדם.

מינרלים – כמות ומינון המינרלים משתנים בין פולן ממקורות שונים. בדר"כ אבץ, אשלגן, ברזל, מגנזיום, סידן וזרחן יימצאו בפולן בכמויות מבורכות, ואילו מנגן, נחושת ונתרן במינונים בלתי מספקים.

ויטמינים- הפולן עשיר בוויטמינים מקבוצת B כולל ויטמין B12 המצוי בדר"כ במזון מהחי וחיוני במיוחד לצמחונים. הבטא-קרוטנואידים הופכים בגוף לויטמין A . ויטמינים נוספים המצויים בפולן, ויטמין D ,  ו- (רוטין).

קרוטנואידים- ופיגמנטים נוספים.

פלבונואידים- ואנזימים נוספים.

השפעתו הביולוגית של הפולן על מע' הגוף

מע' הדם

לפולן אפקט אנבולי. עושר הפפטידים בצורתן המורכבת כחלבונים מחד והבסיסית כחומצות אמינו מאידך, מהוות מקור זמין ועשיר לתחזוקה, בנייה וחידוש רקמות פגועות בגוף. שריר הלב וכלי הדם בנויים מחלבונים. לחומצות האמינו איזולויצין ולויצין תפקיד מרכזי בבניית תאים, רקמות שריר מחוספס וחלק כאחד. הליזין משמש כ"חומר גלם" לבנייה ותחזוקת כלי דם. חומצת האמינו היסטידין מהווה מרכיב חיוני לבניית כדוריות דם לבנות, וכמו-כן  מסייע בסילוק עודפי הברזל ממחזור הדם והפיכתם להמוגלובין וכדורים דם אדומות.
גם חומצות האמינו איזולויצין קשורה בייצור ההמוגלובין וטסיות הדם.
חומצת האמינו מתיונין מסייעת בפירוק השומנים בגוף,הן רקמת שומן והן סילוק הכולסטרול מהדם. כמו-כן מסייעת אף היא במניעת "רדיקלים חופשיים" בסילוק מתכות מהקיבה והכבד ובכך מעודדת תפקוד תקין של הכבד האחראי בין היתר על סילוק הרעלים במע' הדם.
הרוטין (ויטמין  או K ) בעל השפעה יתרה על מע' הדם. הרוטין מסייע בחיזוק ועיצוב כלי הדם המרכזיים והנימיים כאחד, מונע התבקעות הנימים ושומר על תכונתו האלסטית של כלי הדם. בכך מונע הסתיידות עורקים ולחץ דם גבוה, חיוני ביותר במניעה וטיפול בשטפי דם מוחיים. גם על שריר הלב עצמו אין פוסח הרוטין ומסייע בהחלמה מהתקף לב.

מע' העצבים

חומצת האמינו היסטידין מהווה בין היתר חומר גלם חשוב בייצור המיאלין העוטף את האקסון בתא העצב, ובכך מסייע בתחזוקה תקינה וחידוש תאי עצב פגועים. גם חומצת האמינו טריונין חיונית לריקמת העצב במע' העצבים המרכזית. חומצת האמינו טריפטופן מהווה בסיס בייצור ההורמונים הנוירוטרנסמיטורים מלטונין וסרוטונין. המלטונין הינו הורמון המשפיע בוויסות מצבי שינה וערות. הסרוטונין כמו הדופמין חומר מרגיע המשפיע על ההנאה בכלל והמינית בפרט,שיכוך כאבים ועידוד תיאבון.
חומצת האמינו פנילאלנין מהווה חומר גלם לתחזוקת רקמת בלוטות וייצור הורמונים נוירוטרנסמיטרים כדוגמת דופמין, אדרנלין ונורואדרנלין החיוניים לתפקוד תקין של מע' העצבים. הדופמין תורם להתרוממות מצב הרוח, איזון נפשי ושיפור כושר הלמידה והקשב. חידוד הזיכרון מושפע ע"י הפנילאלנין דרך נגזרו גלוטמין. לחומצת האמינו פנילאלנין תפקיד מכריע באיזון והתפתחות המוח, אך עודף בפנילאלנין גורם למחלת פנילקטונוריה – מחלה תורשתית היוצרת חוסר באנזים פנילאלנין הידרוקסילאז המפרק את חומצת האמינו פנילאלנין, עקב כך נוצר עודף הצטברות בדם שגורמת לנזקים ברקמות במיוחד לרקמת המוח. המחלה בדר"כ מתגלה בשלבי הינקות ועשויה לפתח פיגור שכלי.
הפולן מעודד חידוש ותחזוקה שוטפת של התאים האפורים במוח.
מחקרים שנעשו על ילדים מפגרים הוכיחו שפולן בתפריטם העלה את יכולתם האינטלקטואלית באופן בולט. מחקר שנעשה לאחרונה במכון ויצמן הצביע על קשר ישיר בין חיזוק מע' החיסון ושיפור במחלת האלצהיימר.

מע' העיכול

השפעתו הטובה של הפולן על הכבד מעודדת פעילותו התקינה בין היתר בייצור מיצי מרה החיוניים בהפיכת המזון בקיבה מחומצי לבסיסי לשם פירוקו.
חומצת האמינו היסטידין משפיעה על מיצי הקיבה. הפולן מסייע בריפוי כיבים במע' העיכול, מתחזק את רקמת המעי ומווסת הפריסטלטיקה ובכך מונע שילשול או עצירות. עושר הסיבים התזונתיים תורמים אף הם לפעולתו התקינה של המעי. הפולן מהווה מזון עשיר גם לחיידקי הפלורה במעיים. חומצת האמינו ליזין תורמת בקליטת ווטמינים מקבוצת B החיוניים לפעולתם התקינה של כל מע' הגוף, קרי חילוף החומרים במע' העיכול, תפקוד מע' העצבים, הבשלת תאי דם אדומים, עידוד פעילותו התקינה של הלב ושמירה על חיוניות העור. הליזין קשורה בספיגת הסידן בגוף החיוני לרקמת העצם וכמו-כן תורם לפירוק רקמת שומן לצרכי אנרגיה.

המע' האנדוקרינית והחיסונית

חומצות האמינו בעיקר הנדירות שבהן מהוות "חומר גלם" חיוני לבנין הבלוטות האנדוקריניות והלימפטיות. תזונה עשירה לבלוטות יוצרת פעילות תקינה ואיזונים נכונים ובריאים בגוף. מע' החיסון מתפקדת באופן מלא ובכך מונעת ומטפלת בתחלואה. הפלבונואידים אשר בפולן פעילים אף הם כגורם חיסוני בעלי יכולת "לתקוף" ישירות אנטיגנים. חומצות האמינו ליזין וטריונין קשורות בייצור הנוגדנים ע"י לימפוציטים מסוג B . הטריונין חיונית גם לפעולתה התקינה של בלוטת התימוס. הפנילאלנין מעודדת פעילות תקינה של בלוטות יותרת המוח והאדרנל ומשפיעה על רמות ההורמונים אדרנלין, נורואדרנלין, דופמין וכו'. הליזין חיונית בייצור הורמונים מרכזיים לתפקוד תקין של כל מע' הגוף, כגון אינסולין, הורמון גדילה ועוד. חומצת האמינו טריפטופן אחראית לייצור ההורמון מלטונין המשפיע על מע' החיסון בכלל ומעודד לוחמה בגידולים סרטניים בפרט.

מע' השתן

חומצת האמינו ליזין מסייעת בקליטת הסידן בגוף ומשפרת תפקוד הכליות. חוסר בליזין גורם להיווצרות אבנים בכליות. במע' המין הגברית בלוטת הערמונית (פרוסטטה) אחראית לייצור נוזל הזרע. הפרוסטטה עוטפת את השופכה והתנפחותה עקב דלקת יוצרת חסם. תזונה עשירה לבלוטת הערמונית וחיזוק מע' החיסון בכלל מונעת דלקות ומסייעת לתפקוד כללי תקין של המערכת.

פעילותו הרפואית של הפולן
  1. אנטי דלקתי – הפולן מכיל פיגמנטים נוגדי חימצון ואנטי-דלקתיים כדוגמת קרוטונאידים ופלבונואידים.
  2. אנטי בקטריאלי ואנטי ויראלי – לפלבונואידים (האנזימים הצהובים) כושר תקיפת אנטיגנים ולמרכיבי הפולן השפעה על מע' החיסון בכלל. מחקרים הוכיחו הימצאות חומרים אנטיביוטיים בפולן הפעילים כנגד חיידקי הסלמונלה במחלות מעיים.
  3. אנבולי – שפע החלבונים ותכולת כל 22 חומצות האמינו מספק תזונה עשירה לכל רקמות הגוף.
  4. חיזוק מע' הדם – אספקת חומצות האמינו לבניין רקמות שריר הלב וכלי הדם. הויטמין P (רוטין) מחזק ומעצב נימי דם ובכך מסייע ומקל בלחץ דם גבוה.
  5. חיזוק מע' החיסון – מרכיבי הפולן מספקים תזונה עשירה לבלוטות הלימפה וכמו-כן חומרי גלם ליצירת כדוריות דם לבנות ונוגדנים.
  6. מצמצם תגובה אסמטית – חשיפה הומיאופטית ומבוקרת לפולן יוצרת "התיידדות" בין האלרגן לתאי המסט. כמו-כן לשיפור מע' החיסון ותגובותיה בכלל. הפלבונואידים שבפולן מווסתים שחרור היסטמין מתאי המסט שבדרכי הנשימה ובכך מקילים ומסייעים בריפוי תגובות אסמטיות.
  7. שיפור מע' השתן – הפולן מסייע לתפקוד תקין של הכליות והבלוטות הקשורות למערכת. כמו-כן מטפל בדלקת הערמונית אצל גברים.
  8. ניקוי רעלים בדם – תזונה עשירה לכבד. חומצות האמינו מתיונין והיסטידין מסייעות בסילוק מתכות כבדות ממחזור הדם ומהכבד ובכך מונעות היווצרות "רדיקלים חופשיים". גם חומצת האמינו טריונין מעורבת בתפקוד הכבד.
  9. אנטי-סרטני – סילוק "רדיקלים חופשיים", עושר נוגדי החימצון ופיתוח מע' החיסון. חומצות האמינו בשילוב עם וויטמינים מקבוצת B כולל , B12 יוצרים השפעה תפקודית בריאה בסינטזות ה-D.N.A וה-R.N.A ובכך נמנעות ומתוקנות "טעויות שכפול" כדוגמת סרטן. מחקרים הצביעו על-כך שפולן בתפריט חולי סרטן מסייע ומקל על תופעות הלוואי כתוצאה מהקרנות.
  10. מסדיר פעולות מעיים – הפולן עשיר בסיבים תזונתיים ובמרכיבים נוספים המשפיעים על תפקוד תקין של מע' העיכול, מווסת המע'- עוצר שילשולים ומשחרר עצירות.
  11. מחזק מע' העצבים – מרכיבי הפולן משפיעים על בניית רקמת העצב, מעטפת המיאלין וכמו-כן על ייצור הנוירוטרנסמיטורים.
  12. מסייע בריפוי טרשת נפוצה– מחלה הנגרמת עקב שיבוש במעטפת המיאלין, כפי שהזכרתי לעיל הפולן מתחזק תאי עצב ומתקן שיבושים אלו.
  13. מחזק המע' האנדוקרינית – הפולן משפיע בתזונה עשירה על כל הבלוטות, מרפא דלקות בבלוטות התריס, ההיפופיזה ועוד.
  14. מוריד כולסטרול בדם – חומצות האמינו מתיונין וליזין מעודדות ניצול מאגרי השומן בכלל וסילוק הכולסטרול מהדם בפרט.
  15. מסייע במחלת הסוכרת – שפע חומצות האמינו מזינות את בלוטת הלבלב המפריש אינסולין. חומצת האמינו איזולויצין קשורה בייצור ההורמון.
  16. טיפול באנמיה – עידוד ניצולת הברזל בדם תוך בניית המוגלובין ותאי דם אדומים.
  17. מסייע בריפוי פצעים – הפולן מחזק מע' החיסון ובעל תכונה אנבולית. כמו-כן האבץ שבו ידוע כמסייע בריפוי פצעים.
  18. מסייע באוסטאופורוזיס – מחלה הנגרמת עקב ירידה בצפיפות העצם. הפולן במרכיביו מכיל סידן וזרחן החיוניים לבניית רקמת העצם. חומצת האמינו ליזין מהווה "חומר גלם" לייצור הורמונים כדוגמת הורמון הגדילה המסייעים בבניין רקמת העצם. כמו-כן הפולן מכיל ויטמין D המסייע בספיגת הסידן בגוף.
  19. מסייע בארתריטיס – חיזוק מע' החיסון והעשרת מרכיבי הדם משפיעים לטובה גם על דלקות המפרקים. חומצת האמינו היסטידין קשורה אף היא בריפוי המחלה.
  20. מרפא אולקוס – תכונתו האנבולית של הפולן משפיעה על התאים המפרישים את רירית הקיבה. חיזוק מע' החיסון ומרכיביו האנטיביוטיים של הפולן מסייעים בעצירת הדימומים וריפוי הפצע.

סיכום:
אבקת הפרחים הינה מזון חיוני לגוף בעל אלמנטים מרפאים למגוון בעיות ומחלות. הפולן הינו עשיר ומרוכז ויש לצרוך אותו בהדרגה, כדי "להרגיל" את מע' העיכול ולמנוע תסיסה וכאבי בטן.
הפולן ידוע כאלרגן, בדר"כ הוא מעורר שחרור היסטמין מתאי המסט בקנה הנשימה והריאות (מצמחים מאביקי רוח) ולא בבליעה, אך תשומת לב היא הכרחית.
מומלץ ליטול מס' גרגרים ולעלות את הכמות בהדרגה עד לשתי כפיות ביום לאדם בריא ושתי כפות לאדם הסובל מתחלואה כלשהיא. לפולן השפעה על הורמוני הגדילה ומעודד התבגרות מוקדמת, עקב כך אינו מומלץ לילדים בריאים.
טיפול אפיתרפי המשלב פולן ודיקור בארס דבורה ישיג תוצאות טובות משמעותית לעומת כל אחד מהם בנפרד.

בבליוגרפיה:

מרק – המדריך הרפואי השלם.
לכסיקון כרטא לבריאות המשפחה.
גוף האדם – דר' ערן תמיר.
מהדבש ועד העוקץ – פרופ' אבשלום מזרחי.
אפיתרפיה – דר פבלינה פוצ'ינקובה (תרגום:משה אלמליח).
ילקוט המכוורת – מאמר מאת פליקס מיוריאל.
אתרי אינטרנט-  אפיתרפיה ישראל.
על כימיה.
מרפאות רפא – לרפואה משלימה.
מאמרים – מאמר מאת ישראל בודי.
משק לין.
מכוורת יד-מרדכי.
מכוורות עמק חפר – יורם פז.
המועצה לייצור ושיווק דבש.
ויקיפדיה.
INFOMED – מילון מונחים רפואיים.